Mogen christenen Halloween vieren? Wat vind jij?

Afgelopen week kondigde de Roosendaalse Bode al: dit weekend volop gelegenheid voor de ultieme Halloweenervaringen in deze regio. Voor jong en oud. Maar niet alleen in deze contreien rukt het feest op. Vandaag berichtte het NOS over verkeerschaos rond de Horror McDrive in Doetinchem. Halloween is schijnbare het nieuwe Sint-Maarten. Maar dan in XXL formaat. Maar stel, je gelooft in God en je inspireert je doen en laten op de Bijbel. Kun je dan zomaar met Halloween meedoen?

Halloween en het christendom gaan niet samen 

Natuurlijk kun je als christen geen Halloween vieren! Okay, de Bijbel zegt dan niet zoveel over het feest an sich. Maar genoeg christenen die je vertellen dat het ab-so-luut niet kan. Elk jaar nu worden we eind oktober overspoeld met moordlustige pompoenen, doorgezaagde zombies en mannen witte ijshockeymaskers. Kortom, allemaal figuren die rechtstreeks uit horrorfilms komen. Dus gewoon een no go voor christenen.

Halloween is een christelijk feest

Maar waar komt Halloween eigenlijk vandaan? De één wijst naar oude feesten in de Keltische en Romeinse cultuur. Een ander zegt juist dat het feest door de kerk is gelanceerd. De oorsprong zal ongetwijfeld een mix van beide zijn. Een historisch onderzoek is leuk, ik zie daar de waarde van in. Maar ik geloof niet dat dat ons helpt om onze vraag te beantwoorden. Toch is de historische basis voor sommige gelovigen een bewijs dat je als christen gewoon aan Halloween kunt doen. Voor het gemak vergeten we dan even dat er in de moderne uitvoeringen weinig terug te vinden is van de oorspronkelijke waarden van de voorlopers – zowel christelijk als heidens.

Halloween is een kwestie van persoonlijke keuze

Laatst verscheen er in Trouw een artikel met de vlotte titel ‘Lekker mixen met religies’. Daarin werd gesproken over een lopend onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek naar de vraag hoe Nederlanders zich binden aan religie. Nu is religie sowieso wel een dingetje – wat is het eigenlijk? Maar goed, het wel een gegeven dat mensen die zich christen noemen net zo makkelijk aan zen doen of het fijn vinden een buddha in huis te hebben. Dus is Halloween vieren dan niet gewoon net zoiets? Gewoon een persoonlijke keuze?

Halloween is geen Nederlandse traditie

We vechten met alles wat in ons is om het Sinterklaasfeest te behouden. Maar Sint-Maarten ligt al op sterven na dood. Toen ik jong was – ja! – zwermde er op 11 november weet-ik-hoeveel kinderen door de straten met hun lampionnetjes. Kilo’s met suiker haalden we op. En een paar mandarijnen. Nu is het gewoon donker als op andere avonden in november. Kan ook andere factoren hebben natuurliijk. Maar toch… het gevoel knaagt… Maar dan wel massaal een feest dat zich onderscheidt met horrorelementen… Hmmmm… Dan krijgt de Hollandse gezelligheid echt een nieuwe wending in de 21e eeuw!

Halloween is gewoon niet cool

In de Roosendaalse Bode stond ook een column over Halloween. Even voelde ik me gelukkig. Columniste Hanneke Marcelis komt er gewoon ronduit voor uit dat ze niets heeft met het feest. Dat ze niet begrijpt waarom mensen daar iets mee willen. Totdat een 8-jarige met groot enthousiasme vertelt over zijn spokenkostuum en alles. “En langzaam voel ik mijn onbegrip voor dat maffe, Amerikaanse gegriezel wegebben.” Hanneke, ik zeg je: laat je niet meeslepen! Het kind met wie je sprak zal ongetwijfeld  supersympathiek zijn. Maar er zijn ook zat kinderen bij wie Halloween stress en angst geeft. Halloween is gewoon niet cool.

Halloween brengt geen licht 

Dit brengt me bij mijn grootste weerstand. Ik zie totaal niet in hoe zo’n gebeurtenis bijdraagt aan enige levensvreugde, gevoel van saamhorigheid of veiligheid. Waarom is het nodig om je te vermaken met uitgesproken duistere dingen? Je kent deze Engelse gezegde vast wel: “If it looks like a duck, swimslike a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.” Ik weet het niet hoor, maar Halloween is volgens toch een redelijk onverbloemde uitbeelding van kwaad… Okay, als je niet gelooft in kwaad dan zie je het probleem waarschijnlijk niet.

De opstanding van Jezus is post-Halloween

Dus mag je als christen Halloween vieren? Tja… ik vraag me serieus af wat een christen dan viert en waarom. Hoe geeft dit feest uitdrukking aan de boodschap van het Evangelie? Volgens mij is het op geen enkele manier verenigbaar. Sterker nog, volgens mij laat je je dan in met een wereldbeeld en culturele uitingen die een negatieve uitwerking hebben. Jezus stond op uit het dood. Nee, Hij werd geen zombie. Hij kwam volop terug in het leven. Als de dood is overwonnen, dan heeft Halloween ons niets te bieden. Het is in geestelijk opzicht gewoon zo ontzettend passé. Maar ja, er is niets nieuws onder de maan…